Lidové veselí rozeznělo zahradu líšeňské Effety

Tancem na tradiční lidové melodie přivítali v první letní den návštěvníky na své zahradě klienti i zaměstnanci denního stacionáře Effeta v brněnské Líšni. Ve čtvrtek 21. června se tam odehrála již tradiční Zahradní slavnost. Letos byla jejím tématem lidová veselice. Z výtěžku a příspěvků dárců za vstupné i občerstvení získá stacionář nový štěpkovač, který poslouží jako pomocník při údržbě zahrady.

Zaměstnanci firmy Hartmann uspořádali bazar oblečení pro Azylový dům sv. Markéty

Sejít se a popovídat si, vybrat si nový kousek do šatníku a příspěvkem do kasičky podpořit ohrožené matky s dětmi. Tak vypadalo odpoledne 17. května v závodech společnosti Hartmann ve Veverské Bítýšce. Konal se tam totiž dobročinný bazar letního oblečení na podporu ohrožených matek s dětmi.

Jak jsme si užili Den dětí v Domově svaté Markéty

První červnový den již tradičně patří dětem, a u nás v Domově svaté Markéty tomu nebylo jinak! I když jsme oslavovali o den dříve, pestrý program, dobrá nálada ale i počasí nám umožnili strávit nádherné odpoledne.

Dobrovolnické dny na Kamenné

V měsíci květnu a červnu jsme přivítali v Domově pokojného stáří Kamenná hned tři skupiny dobrovolníků z řad firem. Spolupráce s nimi je většinou již dlouhodobá a pro domov velmi přínosná.

Holkám a klukům z nízkoprahových klubů držíme palce, aby se dostali na vysněnou školu

Nízkoprahový klub. Ilustrační snímek Jakub Žák

V pátek 27. dubna přijdou do středních škol výsledky přijímacích zkoušek a nejpozději příští středu tak budou výsledky znát i ti, co chtějí na školách studovat. Držíme palce všem holkám a klukům, aby se dostali na tu, co chtějí. S přípravou pomáhali také v charitních nízkoprahových zařízeních po celé republice. Klubů je 69 a pravidelně je navštěvuje skoro devět a půl tisíce dětí a dospívajících.

Svatodušní sbírka na Charitu

Již tradičně se bude v kostelích brněnské diecéze konat Sbírka na Charitu, kterou ustanovil biskup Mons. Vojtěch Cirkle, zřizovatel Diecézní charity Brno. Datum konání sbírky bylo určeno na slavnost Seslání Ducha svatého, který letos připadá na neděli 20.5.2018. Tento krásný svátek znovuobrození Církve přes dary Ducha je příležitostí k obnově našeho duchovního života.

Projekt Nadace Naše dítě a společnosti Rossmann pomáhá klientkám azylového domu

Projekt Nadace Naše dítě a společnosti Rossmann, určený na vzdělávání klientek azylového domu, klientkám pomáhá získat kompetence potřebné pro překonání jejich nepříznivou sociální situace. Máme tak možnost nabídnout maminkám přednášky a workshopy o zdravé výživě, zdravém životním stylu a seberozvoji. Klientky se učí vařit, pracovat na finančním hospodaření rodiny, připravují se na vstup na trh práce.

Děravá síť poslední záchrany: změny Zákona o hmotné nouzi ubírají těm nejchudším

Změny systému pomoci v hmotné nouzi, prosazené v průběhu roku 2017, přinesly trpké ovoce. Podle zkušeností odborníků Charity Česká republika, pracujících dlouhodobě s lidmi v nouzi, způsobují nedávné novely zákona těm nejchudším zbytečné potíže a jejich složitou materiální a bytovou situaci ještě zhoršují

Velikonoce v Domově svaté Markéty

Jaro a svátky vzkříšení jsme v Domově přivítali mimo jiné i při jarním tvoření.  S dobrovolníky, klientkami a jejich dětmi jsme si připomněli velikonoční tradice: vyráběly se dekorace a věnce, barvila vajíčka a sázelo osení.

Sláva těm, kdo staví mosty mezi lidmi

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Dnes je Světový den sociální práce, který nám dává příležitost vyzdvihnout sociální práci jako plnohodnotnou profesi a upozornit na její celospolečenský význam. Apelujeme na to, aby byla práce všech zaměstnanců v sociálních službách řádně doceněna. Svátek vyhlašuje Mezinárodní federace sociálních pracovníků (IFSW) od roku 1983 a každoročně připadá na třetí úterý v měsíci březnu. Letošním tématem je stejně jako vloni "podpora komunit a udržitelnosti životního prostředí".