Zobrazit podle typu:
Zobrazit podle času:
Rubriky:

Sestry domácí péče nechtějí být novodobými otrokyněmi!

Tak tu máme zase MDŽ. Vzpomínáme na odvahu amerických žen, které vyšly do ulic s transparenty, aby si vybojovaly volební právo. Jistě řeknete, to už je více než stoletá historie. Ovšem ne tak úplně. Právě se několik tisíc sester pracujících v agenturách domácí zdravotní péče v naší, České republice, chystá protestovat proti novodobému zotročování. „Za poctivou práci chceme slušné platy,“ zní od sestřiček stále hlasitěji.

Krize trvá. Domácí péči opouštějí sestry – kvůli nízkým platům

Poskytovatelé domácí péče a zdravotní pojišťovny nenašli řešení kritické situace.Napětí trvá, zdravotní sestry odcházejí z domácí péče na lépe placená místa v nemocnicích. Poskytovatelé domácí zdravotní péče a zdravotní pojišťovny ani na čtvrté schůzce nenašli shodu.

Postní almužna je příležitostí pro spojení víry a skutků. Zapojit se může každý

Postní období a začátek tradiční Postní almužny se blíží. Tato symbolická sbírka je dobrovolným zhmotněním praktické křesťanské pečující lásky, která pomáhá v činnosti nejen službám Charity. Již tradičně se do této aktivity již na Popeleční středu zapojí tisíce věřících v desítkách farností brněnské diecéze.

Pomozme zajistit dostupnou zdravotní péči pro všechny potřebné

Lidé bez domova s omrzlinami, kožní nemocí či otevřenou ránou se stávají psanci, kterým neumíme účinně pomoci. Podobně jsou na tom nemocní senioři, ponechaní bez pravidelné pomoci rodiny. Mnozí by mohli a chtěli zůstat doma, kde jsou zvyklí, jenže to často není možné. Nejsou jim dostupné potřebné zdravotní služby. „Poskytování sociálních služeb nemocným lidem, kteří se ocitli na okraji, drhne. Problém leží v nedořešené situaci na tzv. zdravotně-sociálním pomezí,“ říká Lukáš Curylo, ředitel Charity Česká republika.

Výstava klientky Domova sv. Markéty ukázala ženy ve všech spirituálních podobách

Některé hýří barvami, jiné oplývají ladnými detaily a ostatní jen naznačují, co se za nimi skrývá. Takové jsou obrazy, které si mohli lidé prohlédnout na výstavě s názvem Podoby ženy, která se uskutečnila od 14.1. do 3.2. v Kavárně Anděl v Grohově ulici.

Lidé otevřeli koledníkům dveře i srdce. Devatenáctý ročník Tříkrálové sbírky vynesl v brněnské diecé

Tradice, která spojuje, výzva k solidaritě s potřebnými i příležitost k zamyšlení a setkání. Kromě toho také podpora charitních služeb. Sečtením výtěžku z více než pěti tisíc kasiček skončil devatenáctý ročník Tříkrálové sbírky na území brněnské diecéze. Lidé v Jihomoravském kraji a v části kraje Vysočina na podporu charitního díla přispěli přes 28 milionů korun. Požehnání do desetitisíců domovů i v letošním roce přineslo více než patnáct tisíc koledníků.

Ohlédnutí za Vánocemi v Domově sv. Markéty: zdobení věnců, tvořivé dílny i trhy

Stačilo několik šikovných rukou, malí pomocníci z řad dětí a spousta nápadů a stoly v Domově sv. Markéty se zaplnily krásnými věnci a dalšími dekoracemi. Díky tvořivým dílnám  pod vedením dobrovolníků se podařilo v azylovém domě navodit příjemnou vánoční atmosféru. Maminky s dětmi se tak připravily na slavnostní den spojený s besídkou, zpěvem koled i otvíráním dárků.

Domácí zdravotní péče je stále v akutním ohrožení

Kdo nezažil, neví. Neví, že ve vlastní posteli, ve vlastním bytě může stonat i těžce nemocný člověk. Některým tuto možnost přiblížil nedávno oceněný film Domácí péče. Ale mnoho je těch, kdo o této formě zdravotní péče neví. Sestry domácí zdravotní péče se pohybují v naší společnosti nenápadně a skromně. Přesto několik čísel může ukázat, že Domácí zdravotní péče je široká platforma velice specializované zdravotní péče. Charita Česká republika ji poskytuje od roku 2001, kdy ji jako experiment začalo financovat Ministerstvo zdravotnictví.