Informace o službě

Posláním Effety je poskytování kvalitních sociálních služeb denního stacionáře lidem s mentálním postižením a autismem s důrazem na respektování jejich práv. Dle svých individuálních potřeb si klienti služeb Effety zdokonalují své dovednosti a znalosti. Služby Effety jsou zaměřeny na podporu samostatnosti klientů, nabídku aktivního a zajímavého naplnění času, a na zapojení do běžného života ve společnosti.

Pro koho tu jsme?

Cílovou skupinu klientů tvoří lidé s mentálním postižením, s autismem a s kombinovaným postižením se střední až vysokou mírou podpory, starší 18 let.

Netvoří ji lidé s pouze sluchovým, zrakovým a tělesným postižením a s psychiatrickým onemocněním, lidé vyžadující 24 - hodinovou ošetřovatelskou či lékařskou péči a lidé ohrožující sebe nebo své okolí.

Komu jsou naše služby určeny podrobněji

Co je cílem naší služby?

Cílem služeb Effety je vytvoření stabilního a podnětného prostředí schopného poskytovat podporu s co největší mírou individualizace a přizpůsobování se potřebám klientů. Cílem této snahy je klient, který:

• udržuje a rozvíjí úroveň svých znalostí, dovedností a návyků,
  • snižuje svou závislost na okolí, učí se být samostatný, samostatně se rozhodovat a uplatňovat svá práva,
  • rozvíjí své komunikační dovednosti, sociální vztahy a orientaci v běžném prostředí,
  • orientuje se ve struktuře dne a ví, jak aktivně trávit volný čas,
  • rozvíjí pracovní dovednosti a návyky a činnosti potřebné pro běžný život.

Služba svou činnost poskytuje v souladu s Regionální kartou JMK a pokrývá tak všechny relevantní oblasti potřeb.

S čím pomáháme

Jaké činnosti nabízíme

Zásady naší služby

• respektujeme individuální potřeby klientů,
  • hledáme a vytváříme příležitosti k seberealizaci klientů,
  • respektujeme právo klientů na volbu,
  • zachováváme důstojnost klientů,
  • zvyšujeme odbornost a kvalitu našich služeb.

žádost o poskytnutí služby

Zdravotní péče v sociálních službách

Většinu běžných (níže zmíněných) zdravotnických výkonů v domácnosti může a dokáže zajistit rodinný příslušník nebo jiná blízká osoba. V takovém případě se jedná o neformální poskytování zdravotní péče. V sociálních službách toto ale dělat nemůžeme.

Proč?

Pracovníci v sociálních službách, kteří o klienty pečují, nemohou provádět žádné zdravotní výkony, neboť nejsou zdravotnickými pracovníky podle zákona č. 96/2004 Sb. Pokud pracovník takový úkon provede, může dojít u klienta k poškození zdraví. Tím pracovník riskuje trestní odpovědnost, stejně tak jako poskytovatel služby (pokud se tak dělo s jeho vědomím nebo na jeho pokyn).

Co může být zdravotnickým výkonem?

• podávání léků do úst (v jakékoliv formě - v tabletách, v sirupu, kapkách)
  • chystání lékovky
  • podávání stravy do PEGu
  • výměna sáčků u stomií
  • nastavení jednotek do inzulínového pera a aplikace inzulínu
  • měření glykémie, měření krevního tlaku
  • aplikace kapek nebo mastí do očí nebo nosu
  • aplikace čípku
  • bandážování nohou
  • ošetření a převaz dekubitů a jiných poranění (vyjma první pomoci)
  • odsávání hlenů
  • polohování (mimo běžný „pohyb“ na posteli)
  • rehabilitační cvičení

Jak tedy můžete postupovat?

Většinu zmíněných zdravotnických výkonů může provádět rodinný příslušník nebo jiná blízká osoba.

Pokud tyto výkony rodinný příslušník nebo blízká osoba zabezpečit nemůže, je třeba sjednat pro jejich provedení zdravotnického pracovníka, např. ze služeb domácí zdravotní péče. Na to je třeba předpis praktického lékaře, který může vypsat poukaz na provádění takového úkonu třeba právě sestrou z domácí zdravotní péče.