Pečovatelky z Charity jsou pro seniory oporou

Pečovatelská služba sv. Rity se stará o klienty z Brna a okolí. Nejčastěji pomáhá seniorům, aby mohli zůstat ve svém domově, když už se nemohou sami o vše postarat. Svoje služby nabízí i rodinám, které mají doma blízkého a potřebují pomoci s péčí.

V takové situaci byla i rodina, ve které pomáhala charitní pečovatelka, řádová sestřička Gabriela. Pravidelně navštěvovala nepohyblivou pětadevadesátiletou paní, kterou si vnučka vzala z nemocnice domů. Vnučka se k tomu starala ještě o dvě malé děti ve věku do tří let. Aby zajistila vše potřebné, požádala o výpomoc Charitní pečovatelskou službou sv. Rity.

Babička byla celodenně upoutána na lůžku a vyžadovala pomoc s hygienou, výměnou inkontinenčních pomůcek, podáním stravy nebo polohováním. Jednou, než pečovatelka začala s osobní hygienou, zeptala se klientky, jak se jí dnes daří? Na to jí paní odpověděla, že je velmi unavená z práce! Pečovatelka se podivila, jak je to možné, vždyť celý den leží v posteli? Paní jí na to řekla, že ano, že pracuje! A vysvětlila: Procházím svůj život a prosím za odpuštění všechny, kterým jsem v životě ublížila a odpouštím všem, kteří zase ublížili v životě mně.

Vedoucí Pečovatelské služby sv. Rity Petra Kuchtíková k tomu dodává: „Stále se učíme, jak je stáří doopravdy těžké, co všechno musí staří lidé snášet a s čím se potýkat.“ Aby i tento čas byl naplněn citlivým a laskavým přijetím, je zde už 30 let právě charitní služba. Od svého vzniku je jedním z pilířů charitní práce, která podporuje domácí péči.

Staňte se i vy součástí charitního týmu a získejte smysluplnou práci v Charitě.

Chcete pečovat o seniory?

Napište nám na kariera@brno.charita.cz, nebo sledujte sekci KARIÉRA.