Kamarádi a příjemná atmosféra. Effeta hlásí posledních 5 volných míst
8. dubna 2021 Aktuality

Kamarádi a příjemná atmosféra. Effeta hlásí posledních 5 volných míst

V denním stacionáři Effeta poskytují prostor dospělým lidem s mentálním postižením a autismem. Klienti rozvíjejí své dovednosti a znalosti podle svých individuálních potřeb. Tamní pracovníci je podporují v jejich samostatnosti, aktivním trávení času a také se jim daří klienty zapojit do kolektivu tak, aby se začleňovali do běžné společnosti. A co je důležité, mají tu kamarády.

Do Effety může docházet až 50 klientů. Aktuálně tu je 5 volných míst. „Měli jsme více klientů z chráněného bydlení, ale někteří teď využívají aktivity, do kterých se mohou zapojovat přímo v bydlení. Z tohoto důvodu máme volná místa pro případné nové zájemce,“ říká Renata Musilová, vedoucí Effety. Někteří další klienti od podzimu nepřišli, protože se obávají covidu. Podle Renaty Musilové však není k obavám z covidu důvod. V Effetě klienty maximálně chrání.

Lidé docházející do stacionáře se setkávají ve skupinkách, jejichž členové se mění co nejméně. Pracovníci jsou proočkovaní nebo se nechávají pravidelně testovat. Dále Effeta omezila cesty MHD či výlety do kavárny, na různé akce, taneční terapie, do vířivky a podobně. Ven chodí klienti na kratší procházku, dezinfikují ruce…

Klienti Effety přicházejí do klidného prostředí, kde dělají něco, co má smysl. Například vyrábějí keramiku, podílejí se na přípravě svačin, zkouší péct drobnosti, pletou košíky, pracují se dřevem, textilem, vyrábí šperky,... Jejich výrobky pak Effeta prodává nebo jimi klienti udělají někomu radost. Jde o proces tvorby, kdy rozvíjejí motoriku, učí se novým věcem nebo udržují dovednosti, které už dříve získali.

Lidé docházející do Effety se snaží žít normální život, jako by šli každý den do práce. Setkávají se se svými vrstevníky, velmi důležití jsou pro ně kamarádi.

Michal: „V Effetě mám kámoše. Rapuju, to mě baví.“

Markéta: „Ráda si povídám. S některými si můžu povídat hodně. Super je to na učebně.“

Milan: „Rád střídám dílny, kde vyrábíme různé výrobky.“

Za pohodou a pestrým vyžitím je i Tříkrálová sbírka

V denním stacionáři se snaží vylepšovat tamní prostory i okolí. Daří se to díky příspěvkům z Tříkrálové sbírky. Podařilo se profesionálně opravit zahradu, kde nyní rostou ovocné stromy, nechybí tu hezké ohniště či terasa pro příjemné posezení. Pracovníci s klienty vytváří nové záhony, kde pěstují zeleninu, ale třeba i jahody. Práce na zahradě je baví, ale nejde jen o práci, jde i o společná setkávání a sportovní klání např. v pétanque a podobně. Na jaře přibudou ještě vyvýšené záhony, které pořídili loni, opět díky Tříkrálové sbírce. „Takže se do pěstování zeleniny a sázení kytiček zapojí víc klientů, dokonce i ti, kteří mají nějaké pohybové omezení. Je u nás příjemná atmosféra a každý, kdo k nám přijde, se tu cítí dobře. Těšíme se, až skončí všechna ta covidová opatření a budeme opět zase moci být více otevření všem návštěvám a více vycházet i ven,“ dodává vedoucí Renata Musilová.

Klikni pro více informací o Effetě

Klikni a podpoř naši pomoc lidem s postižením