
Červenec v našem domově proběhl ve znamení letní pohody, tvoření, hudby a společných zážitků. Měsíc jsme zahájili sladce – využili jsme bohatou úrodu z naší zahrady a s klienty nasbírali rybíz, ze kterého jsme pak společně připravili výbornou bublaninu s drobenkou. Klienti rybíz pečlivě obrali na kuličky a procvičili si tak jemnou motoriku i trpělivost. Následně se všichni s chutí zapojili do pečení – někdo vymazal plech, jiný naléval těsto či sypal rybíz a drobenku. Celé dopoledne se neslo ve veselém duchu, při práci jsme si povídali a pustili si oblíbené hity ze sedmdesátých let. V průběhu měsíce jsme pekli ještě několikrát, například cuketový perník nebo jablečný závin.
V horkých dnech přišlo vhod posezení u zmrzlinového poháru. Společná ochutnávka, zpěv lidových písní a povídání o tradicích krojů klientům poskytly nejen osvěžení, ale i povzbuzení paměti, sdílení vzpomínek a příjemné sociální propojení. Klienti ocenili, že se tradice stále udržují a předávají mladší generaci.
V polovině měsíce jsme si dopřáli chvíle klidu a ztišení při muzikoterapii. Za doprovodu relaxačních zvuků a zvonkohry, která symbolizovala všechny čtyři živly – oheň, vodu, vzduch a zemi – jsme se ponořili do poslechu. Někteří klienti zavřeli oči, jiní sdíleli své představy, co jim který zvuk evokuje. Hudba v nich probouzela vzpomínky i fantazii.
Další krásný hudební zážitek přinesl 24. červenec, kdy nás navštívil pan Jan Pham – bývalý student Janáčkovy akademie a nyní učitel hudby. Připravil si pro klienty koncert se dvěma kolegyněmi, které hrály na housle, zatímco on je doprovázel na klavír. Odpolední koncert byl příjemnou změnou v denním rytmu.
Měsíc jsme zakončili výtvarnou činností s olejovými pastely, při níž si klienti zkusili malovat duhové pírko. Každý si motiv pojal po svém, klienti si navzájem radili, chválili se a sdíleli své postupy. Bylo krásné vidět, s jakým zaujetím pracovali – nejenže si procvičili jemnou motoriku, ale také se ponořili do tvořivého procesu, který je velmi bavil. Ve zbývajícím čase do oběda pomáhali zpracovat přebytky okurek ze zahrady – okrajovali je, strouhali a připravili z nich okurkový salát, na kterém si pak po obědě pochutnali.
Společně jsme si opět vytvořili řadu příjemných momentů, které nás obohatily a dodaly nám novou energii do dalších letních dní.
Mgr. Aneta Nalewajková
sociální pracovnice
Tel.: 543 213 266 E-mail: WgrDRWd77.Jk09enW7c-SbdgT-uk87j7T-M