Nutriční terapeutka Tereza: Zdravá strava není drahá. Je přístupná každému
2. června 2021 Aktuality

Nutriční terapeutka Tereza: Zdravá strava není drahá. Je přístupná každému

Jak vařit levně a přitom kvalitně, to radí maminkám s dětmi v tísni v Domově sv. Markéty nutriční terapeutka Tereza Bočková. S maminkami se vydává také do obchodů na asistované nákupy a mnohem víc. Pomáhá ženám trpícím anorexií, prvorodičkám, které netuší, co miminkům dát k jídlu, těhotným ženám, které neví, jak se vhodně stravovat. Dále pracuje s obézními dětmi, které mají zdravotní potíže.  Problémy mnohdy vyřeší právě zdravý životní styl. Cílem je vařit a připravovat na svačinu pestrá jídla, která jsou výživná a zdravá. Je třeba dbát i na pití. A pozor, velmi důležité je pak změnit své špatné dosavadní návyky. Ve výsledku si rodina pochutná a ušetří nejen peníze, ale i své zdraví.

Jak na to, o tom více Tereza Bočková, která pomáhá maminkám a dětem v tísni v Domově sv. Markéty...

5 častých stravovacích zlozvyků a jak je napravit

• Slazené pití

Tereza radí: „Díky cukru se dětem kazí zuby, slazené nápoje jsou jakoby koncentrovaná energie, takže děti jsou pak hyperaktivní anebo mohou mít náběh na nadváhu či obezitu. A představte si, jednoduchý cukr lidské tělo vlastně vůbec k životu nepotřebuje (kromě trochy cukru z ovoce). Přitom děti často pijí Colu, jupíky, sirupy, ochucené minerální vody či Granko. A pokud konzumují sladkosti, a ještě k tomu celý den pijí slazené nápoje, tak denní limit pro příjem cukru překračují naprosto dramaticky.

Ideální je pít čistou vodu a neslazené čaje, třeba bylinkový nebo ovocný, anebo uvařit doma mléko s pravým kakaem, kde máme kontrolu, kolik cukru do pití dáme.“

• Slazené jogurty a přemíra sladkostí

Tereza radí: „Cukr dětem nesvědčí, jsou po něm hyperaktivní, nesoustředí se. Místo sladkého jogurtu je lepší dát si bílý jogurt s banánem nebo jiným ovocem. Anebo si udělat doma vlastní pribináček – je k tomu třeba tvaroh, šlehačka a vanilkový cukr. Za cenu 1 pribiňáčka z obchodu jich pak máme víc a máme navíc vše pod kontrolou.“

• Žádné nebo velmi málo ovoce a zeleniny

Tereza radí: „Ovoce a zelenina jsou zdraví prospěšné a jakékoliv si v obchodě vybereme, je dobře. Navíc vždycky nějakou zeleninu či ovoce najdeme ,v akci‘. Bohužel spousta dětí moc ovoce a zeleniny nejí.

Zdraví prospěšná, dokonce lokální a zároveň velmi levná zelenina je například mrkev. Můžeme ji zakomponovat jak do teplých jídel, tak i do salátů nebo ji nastrouhat do mističky spolu s jablkem a citronovou šťávou. Co na děti platí je: 1) jít příkladem - jíst zeleninu a ovoce před dětmi, mít je doma, aktivně nabízet (už při nakupování jimi vyplňovat košík)... 2) připravovat jídlo s obsahem zeleniny/ovoce přímo s dětmi, bavit se s nimi u toho a hezky jídlo naaranžovat, aby z toho samy měly radost. Pokud si dítě vůbec nedá říct, pomáhá zeleninu nebo ovoce poskládat třeba do obrázku.“

• Fastfoody a smažené

Tereza radí: „Rodiče často kupují dětem hamburgery a jiné fastfoody. Přitom je to drahé a nají se z toho jen jednou. Je lepší si koupit libové maso a udělat z něho víc jídel. Hodně rodičů často smaží sýry, řízky a podávají dětem uzeniny. Spousta z nich si myslí, že zdravá strava je drahá a je to velké terno, což není pravda. Mohou třeba připravovat luštěniny, které mají vlákninu, takže i výbornou sytící schopnost, dále jsou zdrojem bílkovin a bohaté na minerální látky. Dávají se do polévek, pomazánek anebo třeba k bramborám.“

• Mlsání mezi hlavními jídly dne

Tereza radí: „Dalším zlozvykem je vyplňovat mezery mezi hlavními jídly nejrůznějšími pamlsky. I ty se dají nahradit, aby byli všichni spokojení. Třeba tím, že mezi snídaní a obědem dáme dětem svačinu. Další pak připravíme mezi obědem a večeří. Je důležité střídat slané a sladké, svačinka by měla být zdravá, třeba celozrnné pečivo se sýrem nebo vajíčkem a zeleninou... Při jídelním režimu o pěti denních jídlech je zároveň dobré dát dětem hranici v zařazování sladkostí či jiných pochutin /pamlsků, tj. povolit jim maximálně 1 sladkost za den, anebo to, že si jednou za den odsypou do malé mističky trochu brambůrek.“

V Domově sv. Markéty učí zdravé životosprávěV Domově sv. Markéty učí zdravé životosprávě

Dobrá životospráva nedá šanci nemocem

Radit, jak zdravě jíst, stojí podle nutriční terapeutky Terezy za to. „Pokud ke zdravé životosprávě nevedeme své děti do jejich 7 let, už se ji naučí jen těžko. Je tedy důležité šířit osvětu v rodinách, protože můžeme zlepšit život spoustě lidí,“ říká mladá žena. Špatná životospráva podle ní nezpůsobuje jen nadváhu, ale také zdravotní potíže, jako třeba cukrovku, vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol. Přitom stačí tak málo, abychom byli zdraví a cítili se dobře.

V Domově sv. Markéty učí zdravé životosprávěNutriční terapeutka Tereza Bočková