Effeta pomáhá 30 let. Petr díky ní získává přátele a samostatnost
4. května 2022 Aktuality

Effeta pomáhá 30 let. Petr díky ní získává přátele a samostatnost

Našel si přátele, naučil se vyrábět keramiku i malovat a má za sebou dokonce i několik výstav. Pan Petr dochází denně do stacionáře Effeta už dlouhých sedmnáct let. Smysluplně tak vyplní svůj čas, je soběstačnější a daří se mu fungovat ve společnosti.

Effeta denní stacionář je jedna z prvních služeb, která vznikla po obnově činnosti Charity v Brně před třiceti lety. Cílová skupina klientů se postupně krystalizovala. Zpočátku do stacionáře docházely i děti. Jak se služba vyvíjela, proměnili se i její klienti. Nyní stacionář navštěvují dospělí s mentálním postižením či autismem. „Do Effety jsem začal chodit po škole. Líbí se mi tady a mám tu kamarády. Baví mě péct a dělat kávu pro ostatní a také pracovat v různých dílnách. Moje poslední dílo je keramická lama – pokladnička,“ říká devětatřicetiletý pan Petr. Podle asistentů má výtvarné vlohy, naučil se fotografovat, vyrábět keramiku a malovat. Na kontě má už i několik výstav, při jedné z nich vystavoval třeba keramické masky. „Také jsem chodil do tanečního kroužku nebo se naučil podepisovat celým jménem,“ podotýká Petr.

Před sedmnácti lety, kdy pan Petr do Effety poprvé vstoupil, Charita nabízela službu ve dvou budovách, ve Strnadově a Holzově ulici. Právě v Holzově ulici pobývali klienti s nižší mírou podpory, učili se aktivně trávit svůj čas a poradit si, obsloužit sami sebe. „Trávili den různými rukodělnými činnostmi a také vyjížděli jednou ročně na týdenní pobyt. V 90. letech docházely do Effety i děti, které si zde mohly plnit povinnou školní docházku, mezi zaměstnanci tehdy byli hlavně speciální pedagogové. Děti postupně dospěly, někteří tito lidé odešli do jiné služby, někteří jsou ale v Effetě dodnes,“ popisuje osobní asistentka Ivana Hrubanová.

Důležitá je společnost lidí, změnit prostředí…

Kromě výtvarných technik, které se pan Petr naučil, je také za ta léta poměrně samostatný.  „Našel si tu přátele a umí si říct, co chce. A zejména v poslední době se naučil víc přijímat některé nepříjemné projevy dalších klientů, což je velký posun,“ hodnotí Ivana Hrubanová.

Podle ní je pro lidi s mentálním postižením důležitá společnost lidí obecně. „Někdo se do Effety těší na kamarády, umí navázat i udržet vztah jako většinová populace, jiní by zase raději trávili čas jen se zdravými lidmi. Každý náš klient určitě potřebuje aspoň občas změnit prostředí, mít nové podněty, třeba i jen pozorovat dění kolem sebe,“ vysvětluje osobní asistentka.

Den v Effetě

• Příchod od 6.30 do 9.00
  • Svačina
  • Dopolední program (činnosti na dílně – různé kreativní činnosti, strukturované úkoly, posilování kognitivních dovedností, trávení času venku na zahradě nebo na procházce, různé výlety, výstavy, návštěva kavárny, muzikoterapie, canisterapie, hipoterapie atd).
  • Oběd
  • Odpočinek nebo další práce (podobně jako dopoledne)
  • Odchod od 13.00 do 16.30