2. listopadu 2010 Aktuality

Tříkrálová sbírka v době hospodářské krize

Proč lidé přispívají i v těžkých dobách?

Tříkrálová sbírka v době hospodářské krize

Na podzim minulého roku propukla v celém euroamerickém světě hospodářská krize. Nedovedu příliš dobře odhadnout jak moc je vážná, protože každý říká něco jiného. Z četby našich médií získávám téměř apokalyptický dojem. Když však vezmu do rukou článek některého z odborných komentátorů, připadá mi, že věc zase tak vážná být nemusí. Ze zkušenosti vím, že vliv médií na veřejnost je značný. S důvěryhodností to ale je už horší. Ať tak nebo tak, naše společnost je konfrontována s obdobím existenčních nejistot.

V této atmosféře se na začátku letošního roku konala Tříkrálová sbírka. Byl jsem zvědav, jak se společenská situace odrazí v ochotě lidí podpořit sociální oblast. Jako pastorační asistent mám, mimo jiné, na starosti komunikaci s charitními spolupracovníky ve farnostech, kteří se především podílejí na organizaci Tříkrálové sbírky. Její úspěch často závisí na jejich ochotě a úsilí. Mohl jsem se přesvědčit, že nasazení těchto našich přátel bylo opravdu veliké, ostatně jako vždy. Od nich vím, že se v naprosté většině setkávali s otevřeným přístupem těch, které navštívili.

Jak sbírka dopadla již víme. Nejde však pouze o finanční vyčíslení. Kdybychom chtěli jít touto cestou, znamenalo by to zploštění jejího významu. To, že sbírka dopadla tak, jak dopadla, ukazuje na její hlubší rozměr, který je dán duchovními souvislostmi. Tříkráloví koledníci nepřicházejí totiž k lidem jen ve jménu Charity. Měli by být především vyslanci Boží lásky ke každému člověku, která se plně projevila narozením Božího Dítěte. Toto Dítě obdarovává. Žádný dobrý skutek pro něho a v jeho jménu nezůstane bez odezvy (Mt 10, 40 – 42). V jeho rukou je všechno. Jestliže se lidé setkají s tímto poselstvím, nemusí mít obavy o svoji budoucnost. Mohou důvěřovat, že dostanou stokrát víc bez ohledu na vnější podmínky, v nichž se nachází naše společnost (Mt 19, 29). Úkolem Církve, a Charity jako jejího sociálního nástroje, je probouzet v lidech tuto naději. V tom spočívá poselství a význam Tříkrálové sbírky.

Pavel Hruban